A A A K K K
людям із порушенням зору
Служба у справах дітей Солотвинської селищної ради Тячівського району Закарпатської області

Пільги щодо здобуття освіти, передбачені законодавством для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування

Дата: 30.06.2023 10:09
Кількість переглядів: 699

Стаття 1 Закону України «Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування» вказує на види статусів для дітей, які з тих чи інших причин залишилися без батьків:

  • діти-сироти, в яких померли чи загинули батьки;
  • діти, позбавлені батьківського піклування, які залишилися без піклування батьків з різних обставин (позбавлення батьківських прав, визнання батьків безвісти зниклими тощо);
  • особи з-поміж дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Це особи віком від 18 до 23 років, в яких до повноліття померли батьки або ті, які мали статус дитини, позбавленої батьківського піклування.

Пільги дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, передбачені багатьма законами. Передусім Конституція України, Сімейний кодекс України, Цивільний кодекс України, Закон України «Про охорону дитинства» тощо. Кожен з них визначає певні пільги та соціальні гарантії для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

Дітям-сиротам та дітям, позбавленим батьківського піклування, а також особам з їхнього числа гарантується повне державне забезпечення. Це стосується до кожної зі сфер загальних потреб дітей без батьків.

Насамперед це стосується навчання. Діти-сироти та діти, позбавлені батьківських прав вступають після школи у вищі навчальні заклади за квотою на бюджет. Окрім того, щомісяця вони повинні бути забезпечені гуртожитком та щомісячною соціальною стипендією. У період літніх канікул особам із-поміж дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування теж виплачується щомісячна соціальна стипендія. Щорічно вищий навчальний заклад повен виплачувати особам із-поміж дітей-сиріт грошову допомогу на придбання навчальної літератури у розмірі трьох соціальних стипендій. Ці гроші студент має отримати впродовж 30 днів з дня початку навчання. Але тут треба знати одну важливу річ: ця виплата проводиться тільки тим, хто на повному державному забезпеченні. Якщо студент перебуває на момент навчання ще під опікою, він не отримає цих коштів. Тільки після того, як особа досягає 18 років і опіка припиняється, навчальний заклад зможе виплатити ці гроші.

За потреби, то після того, як особи з-поміж дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, випускаються в вищих навчальних закладів, держава допомагає із працевлаштуванням. Для цього вона має забезпечити гарантоване працевлаштування та надати перше робоче місце.

Реєстрація електронних кабінетів вступників і завантаження до електронного кабінету необхідних документів розпочинається 01 липня 2023 року.

Медичні огляди та інші доконкурсні процедури, передбачені особливими умовами конкурсного відбору за відповідними конкурсними пропозиціями, проводяться до дня, що передує дню завершення прийому заяв.

Прийом заяв і документів від вступників розпочинається 19 липня.

Закінчується реєстрація заяв вступників о 18.00 31 липня.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень