A A A K K K
людям із порушенням зору
Служба у справах дітей Солотвинської селищної ради Тячівського району Закарпатської області

Форум «З дитиною, для дитини, заради дитини»

Дата: 30.11.2023 15:47
Кількість переглядів: 454

Працівники служби у справах дітей разом з Управліннею соціального захисту населення та захисту прав дітей та комунальним закладом "Центр надання соціальних послуг" Солотвинської селищної ради були присутні на панельній дискусій, яке відбулося 30 листопада 2023 року, в місті Ужгороді на тему актуальні питання у сфері захисту прав дітей у контексті реалізації державної стратегії деінституалізації: розширення системи сімейних форм виховання, розвиток послуги підтриманого проживання та підтримку батьків або осіб, які їх замінюють.

У форумі взяв участь Петро Добромільський - заступник голови Закарпатської ОДА. Під час відкриття заходу він зазначив, що система підтримки дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, потребує реформування. Жодна інституція не може замінити турботу й увагу, які меншим дає родина. Саме тому зосереджується увага на підтримці сімейних форм виховання. 

За його словами, одним із ключових завдань у напрямку забезпечення найкращих інтересів дітей в області є активне залучення до цього громад. Важливо, щоб прийомні родини, дитячі будинки сімейного типу та патронатні сім’ї отримували допомогу на місцях, а в усіх ТГ діяли комплексні програми підтримки і працювали кваліфіковані фахівці.

«З 2012 року в нашій області була тенденція до поступового зменшення кількості статусних дітей, однак протягом останніх двох років ситуація змінилася у зв’язку з повномасштабним вторгненням. Зараз на обліку служб у справах дітей перебуває понад 2 тисячі дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Близько 900 дітей проживають у родинах, які опинилися у складних життєвих обставинах, ще 300 – мають статус постраждалих від бойових дій», – наголосила Світлана Якімеліна.

Начальниця Служби у справах дітей обласної військової адміністрації додала, що всі вони мешкають у громадах і потребують вчасної підтримки саме від керівників ТГ, місцевих фахівців із соціальної роботи. Тож нині необхідно консолідувати максимум зусиль для оперативної підтримки родин, які опинилися у складних життєвих обставинах, ДБСТ, прийомних і патронатних сімей.

Під час форуму, своєю історією усиновлення поділилося й відоме подружжя Тимура та Інни Мірошниченків, які прийняли хлопчика з дитбудинку. Також вони розповіли про найпоширеніші проблеми, з якими стикаються потенційні батьки-всиновителі.

🤝 Форум «З дитиною, для дитини, заради дитини» організували Служба у справах дітей Закарпатської обласної військової адміністрації та благодійний фонд «Рідні» в партнерстві з Дитячим фондом ООН (ЮНІСЕФ) в Україні та за підтримки USAID. Керівництво Солотвинської селищної ради висловлує щиру подяку організаторам, за запрошення до участі в актуальному, цікавому та сучасному форумі; за можливість обговорення актуальних проблем, які виникли на рівні громади у сфері захисту прав дітей та рекомендації щодо їх вирішення.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень